Roosmarijn_7_aangepast2

Vandaag in de spotlight: Roosmarijn

Roosmarijn is een 24-jarige Geneeskunde student die nu bezig is met haar co-schappen. Vertel eens, hoe ziet jouw dagelijks leven eruit?

Aan mijn opleiding tot dokter besteed ik het allergrootste gedeelte van mijn tijd nu. Ik loop co-schappen op de afdeling Gyneacologie en in combinatie met andere studiegerelateerde bezigheden zit ik wel tegen de vijftig uur per week.  Daarnaast ben ik druk met de verkiezing voor Miss Earth Netherlands, dus daar gaat veel van mijn vrije tijd in zitten!

Wat vind je er leuk aan om mee te doen met de Miss Earth verkiezingen?

Ik heb altijd al interesse gehad voor het duurzame aspect. Dat liet ik al terugkomen binnen mijn opleiding door te kiezen voor de bachelor Duurzame Zorg. Aandacht voor mens, dier en natuur in combinatie met duurzaamheid is iets wat ik vanuit huis al vanaf jongs af aan heb meegekregen. Het kan zitten in hele kleine dingen, zoals je eigen afval netjes opruimen. Maar ook het stukje oceanische vervuiling probeerden mijn ouders me bij te brengen tijdens het snorkelen en zeilen. Toen ik voor de verkiezing werd gescout besefte ik me dat ik het belangrijk vind dat die boodschap breder verspreid wordt en dat mensen zich bewuster worden van hun eigen leven en het stukje duurzaamheid wat je daarin kan bijdragen. Vanuit mijn rol als Miss Earth Groningen En ik ben nu eigenlijk een soort spokesperson.

Vind je dat ik de Beauty & Brains bezit om Nederland goed te kunnen vertegenwoordigen tijdens Miss Earth? Je kunt mij een stapje dichter bij de titel van Miss Earth Netherlands helpen door jouw stem per sms uit te brengen:

SMS “Poll Beauty Roosmarijn” naar 3010

Leuk joh! En je opleiding zal je nu al bijna afgerond hebben toch?

Ik moet nog ongeveer 1,5 jaar tot ik basisarts ben en kan ik me nog specialiseren. De opleiding tot kinderarts of gynaecoloog kan nog wel 6 jaar duren. Maar als basisarts kan ik in ieder geval al wel aan het werk, waardoor ik dan ook een salaris ga verdienen. Mijn leven zal in de komende jaren dus nog enorm gaan veranderen.

'Ik besefte me dat ik het belangrijk vind dat die boodschap breder verspreid wordt en dat mensen zich bewust worden van de duurzame impact binnen hun eigen leven.'

Roosmarijn

De stijl van Roosmarijn

Wat vind je leuk om te dragen?

Ik hou eigenlijk van veel verschillende dingen. Over het algemeen denk ik dat het uitkomt op: casual chique. Ik vind het in ieder geval leuk om er goed verzorgd uit te zien. Ik ben ook wel iemand die houdt van het vrouwelijke, veel jurken bijvoorbeeld, maar ik ben ook wel zo nuchter dat ik op een werkdag na tien minuten klaarmaken ready ben om de deur uit te gaan.  

Dus ik zie jou niet in oversized jeans en een trui met capuchon naar een restaurant gaan?

Nee, dat niet. Boodschappen doen zou ik wel in een comfortabele outfit doen. En ik hoef echt niet elke dag make-up op. Maar voor een gelegenheid verzorg ik mij graag wel helemaal. Dus dan ga ik wel voor een make-up look en worden de haren mooi gedaan. Dan doe ik wel even iets extra waardoor ik goed uit de verf kom.

‘Voor een gelegenheid vind ik het leuk mij wel helemaal tot in de puntjes te verzorgen.’

Shoppen, doe je dat online of ga je liever die stad in?

Daarvoor ga ik de stad in! Ik ben niet zo van het online shoppen. Mede omdat dit vaak vooral om fast fashion industrie draait, wat niet zo duurzaam is. Daar probeer ik in mijn shoppen ook wel rekening mee te houden. Ik wil iets van goede kwaliteit, waar je langer plezier van hebt. En ik vind ook de beleving van shoppen leuker in plaats van op je telefoon te scrollen waarbij je door de bomen het bos niet meer zien. Met vriendinnen even lekker de stad in, dat is voor mij ontspannen.

Een date met Roosmarijn

Als je met iemand gaat daten, wat vind je dan leuk om te doen?

Ik word extreem gelukkig als ik dichtbij het water ben. Bootje varen vind ik dus helemaal fantastisch om te doen. Maar ook een terrasje pakken of lekker eten vind ik een goed plan voor een date. Eigenlijk ben ik wel snel tevreden.

Als hij maar aan je hele lijstje voldoet.

Haha, ja precies! En ik vind het leuk als een man zelf proactief is. Als hij zelf de eerste stap zet in het begin. Tegenwoordig zijn mannen wat meer terughoudend. Bijvoorbeeld op online dating apps, dan heb je een match en dan laat hij niks weten. Misschien komt dat ook door de snelheid van de wereld waarin we tegenwoordig leven, waardoor een man denkt: voor jou nog 100 anderen. Vroeger ontmoette je iemand in de dansschool of tijdens het studeren en daar bleef je dan je hele leven mee samen. Nu is er zoveel afwisseling, dan swipe je zo weer naar de volgende. Ik mis hierin dat je minder snel het gesprek aangaat om een diepere laag te bespreken.

‘Ik vind het leuk als een man de eerste stap zet.

En techniek? Vind je dat belangrijk?

Oeh dat is een goede! De technieksector is natuurlijk een van de snelst groeiende sectoren wereldwijd en ik denk dat een carrière op dit gebied een kansrijke toekomst kan bieden. Ik las onlangs een interessant weetje: “er is minder uitval van mannen in techniekopleidingen, als het aandeel vrouwen in een technische opleiding meer dan 25 procent is.”. Dat er meer balans nodig is blijkt dus meerdere voordelen te hebben, waaronder meer succesvol afgeronde opleidingen.

Om meer vrouwen aan te trekken denk ik dat het een heel belangrijke voorwaarde is om gelijke kansen voor mannen en vrouwen te bieden, denkende aan gelijke salarissen, groei in carrière tot topfuncties en een werksfeer waarin er met respect naar elkaar gecommuniceerd wordt. Ik denk ook dat als er meer vrouwelijke rolmodellen werkend binnen de techniek naar buiten treden met hun verhaal en ervaringen, je meer meiden zult aantrekken die in opleiding willen komen.

Je had het al over lekker eten, naar wat voor restaurant ga je graag?

Ik ben wel fan van de Italiaanse keuken, waaronder pasta en pizza. Voor een date zou ik in ieder geval gaan voor iets verfijnder eten; het liefst in een restaurant aan het water. In een snackbar zou ik bijvoorbeeld echt niet gaan zitten. Maar ook zelf iets meenemen en gaan picknicken vind ik leuk voor een eerste date.

Wat is het meest romantische wat je ooit hebt meegemaakt?

Toen ik in Barcelona was met mijn ex-vriend. Nadat ik me had opgedoft, slenterden we samen door de stad, gingen uiteten en hebben op het strand naar de sterren gekeken.

Zelf vind ik het romantisch als een man galant is en bijvoorbeeld de deur openhoudt of een bosje bloemen meeneemt. Maar zoiets wil ik dan liever niet hoeven zeggen. Ik vind het leuker als dat uit de man zelf komt als spontane verrassing.

‘Ik wil zoiets niet hoeven zeggen, het moet uit de man zelf komen.’

Dat vinden mannen wel lastig, denk ik, dat ze het zelf moeten bedenken wat een vrouw wil. Het zou toch makkelijker zijn als de vrouw zegt: ik vind het leuk als je af en toe deze 10 dingen doet?

Ik denk dat vrouwen de spontaniteit en het verrassingselement juist wel leuk vinden. Als je het lastig vindt dat te plannen of te bedenken zou ik als tip willen geven vragen te stellen. Door elkaar goed te leren kennen, kan je beter inspelen op elkaars behoeften en wensen. Ik denk dat als je goed met elkaar kunt praten en interesse hebt in elkaars leven, je de helft al gewonnen hebt in een relatie.

Dus dat een man je spontaan meeneemt op een reisje?

Ja zeker, al is dat wel wat lastig in mijn geval . Ik vraag me dan bijvoorbeeld af of alles geregeld is met mijn studie/werk, dus goede communicatie is wel belangrijk. Vrouwen zijn misschien toch wel lastiger om te verassen dan ik dacht, maar het idee vind ik wel heel leuk. Als hij bijvoorbeeld weet dat ik een weekend niks gepland heb en me dan meeneemt. Dat heb ik eigenlijk nog nooit zo meegemaakt. Ik vind dat spontane en ondernemende belangrijker dan dat hij eruitziet als Chris Hemsworth, maar dan is communicatie dus wel heel belangrijk.

‘Als je een vrouw goed wilt leren kennen, moet je vragen stellen

Afknappers

Wat zijn afknappers voor jou?

Niet goed verzorgd zijn, bijvoorbeeld een slechte adem hebben. Of als iemand heel erg smakt tijdens het eten of zijn bestek raar vasthoudt. En ik knap er echt op af als er totaal geen initiatief in zit. Ik was een tijdje met iemand aan het daten die heel lang niets van zichzelf liet horen. Slecht communiceren vind ik echt een mega afknapper. Daarnaast vind ik het erg jammer als iemand geen respect heeft voor de wereld. Als iemand bijvoorbeeld een blikje zou achterlaten in de natuur, dan zou ik in ieder geval wel duidelijk laten weten hoe ik daarover denk. 

Dus niet iemand met een dikke auto die niet duurzaam is?

Nou, daar noem je wel een gevoelig punt. Ik kan, ondanks dat veel auto’s natuurlijk niet erg milieuvriendelijk zijn, wel mooie wagens waarderen en blij worden van het geluid. Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van de Range Rover Velar. Persoonlijk houd ik wel van een groter en hoger model, zodat je meer overzicht hebt op de weg en omdat het praktisch is voor als ik later een hond heb en hopelijk ooit kinderen. Daarnaast vind ik het fijn om voldoende plaats te hebben voor de zeilen van mijn boot. Ondanks dat ik dus best fan ben van een grote auto, vind ik het ook belangrijk dat we ons duurzamer gaan transporteren in de toekomst. Uiteindelijk hebben we maar een aarde en ik denk dat we hier samen verantwoordelijkheid voor moeten dragen.

‘Ik word blij van het geluid van een goede auto, maar vind het ook belangrijk dat we milieubewuster gaan rijden.’